a város arca
Kalandozzunk!
SIGMOND ESZTER
Kalandok földjén a Bakonyban és a Balatonon

„Helyiek, belföldi és külhoni turisták egyaránt megtalálják a számításukat, ha aktív pihenésre vagy csendes feltöltődésre vágynak: a Bakony és Balaton térsége Sümegtől Balatonkeneséig számtalan természeti kincset és turisztikai látványosságot, gasztronómiai csemegét kínál az ide látogatóknak” – foglalta össze a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetője, Sigmond Eszter az általa menedzselt terület turisztikai ajánlatát.

Aktív pihenés

„Viszonylag kis területen számtalan izgalmas és változatos program várja az ide érkezőket. Ezeknek a programoknak a kulcsszava: a kaland. Lehet nálunk kerékpározni a Bakony és Balaton kölcsönzőhálózat segítségével, lovagolni, vagy éppen túrázni. A csendesebb mozgás szerelmeseit számos gyalogtúra várja Somló környékén a Tornai pincészet szervezésében. De figyelmükbe ajánlom a Bakony Balaton UNESCO Geopark túráit is. Számtalan páratlan kilátással rendelkező kilátó is található nálunk. Halimbán gyógynövényekkel ismerkedhetnek, miközben mezítlábas Kneipp ösvényen is kipróbálhatják magukat.

Kimondottan adrenalin vadászoknak ajánljuk a cseszneki Via Ferrata-t a Kőmosó szurdoknál, ahol lehet csúszni, mászni, küzdeni a természettel. Kislődön a Sobri Jóska kalandparkban mászófal,  jetski, vízi akadálypályák, drótkötélcsúszás várja a mozgás szerelmeseit. Harckocsi rajongóknak Várpalotát ajánljuk, ahol 50 hektáros területen 6 tanktípus közül választhatnak. Csapatépítésre vagy egyéni szórakozásra is egyaránt kiváló.”

Csendes elmélyülés

„A Bakony és a Balaton kiválóan alkalmas a fáradt hétköznapok utáni feltöltődésre, csendes pihenésre, elvonulásra. A Verga Zrt. szállásai: az Alsópere Parkszálló, Panzió, a Hajag Turistaház Herend külterületén, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskola és Turistaszálló a Kab-hegy nyugati lábánál, a Károlylak Turistaház a Keleti-Bakonyban, Isztimér mellett, az országos kéktúra mentén mind-mind a Bakony rengetegébe invitálják a pihenni vágyókat. Nyugalom és szerető gondoskodás fogadja a Szépalmára látogatókat. A Káli-medencében Köveskálon működő Káli Art maga a csoda. Aki egyszer ellátogat oda, soha nem felejti el.

De akinek vízre van szüksége, az Tapolcán, Ajkán vagy Balatonkenesén a Marina Portban megtalálja azt.”

Gasztro csodák

„Számtalan neves étterem: a Villa Medici, az Oliva Étterem, a Gusto 13 mellett sok kisebb, kevésbé ismert, de annál színvonalasabb gasztro műhely várja a finom, egyedi ízek rajongóit. Az Aszófőn található Nagyi Kertje Teázóban a Balaton közelében számtalan tea és helyi sütemény közül választhatunk. Halimbán a Herba Portán helyi alapanyagokból készült lekvárok, szörpök közül válogathatunk, miközben disznóságokat kóstolunk. Gyula vezér Lovasbirodalmában kemencés sültek ejtik ámulatba az oda érkezőket. A pálinka ismerőinek biztosan jól cseng a petendi és a csetényi név. Bizony ott kóstolni, vásárolni is lehet. A helyi borokról ne is beszéljünk.”


„Az ide látogatóknak azt ajánlom, előre tervezzék meg az útjukat. Használják ki a hely kínálta változatosságot, és keressenek kalandot, mert az bőven várja őket a Bakony és a Balaton térségében.”


Találd meg utad! – Bakony és Balaton térség
Sokszínű természet és kultúra, emlékezetes ízek és hangulatok, élménydús pillanatok, csendes töltődés. A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. a Bakony és a Balaton-felvidék turizmusát hivatott népszerűsíteni. A több mint negyven települést lefedő terület fókuszpontjai Veszprém, Várpalota, Zirc, Bakonybél, Ajka, Somló, Sümeg, Tapolca, Nagyvázsony, Nemesvámos, Balatonkenese. A térségi TDM szervezetként működő kft. egyfajta kapocs a látogatók, turisták és a turisztikai szolgáltatók között. Egyik irányba közvetíti a kínálatot, személyre szabottan és a vendégek igényeihez igazítva, míg a másik irányba visszacsatol a vendégek véleményéről, vágyairól, szokásairól – így igyekezve alakítani és tökéletesíteni ezt a kapcsolatot, a régió kínálatát, ismertségét. A rendkívül gazdag szabadidős kínálatból a választást a tematikusan felépített weboldal, illetve a folyamatos tippeket közvetítő Facebook oldal segíti, emellett a szervezet csapata közvetlen megkeresés útján online, telefonon és személyesen is bárki rendelkezésére áll.

Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.
Iroda: 8200 Veszprém, Vörösmarty tér 4/B
www.bakony-balaton.hu, www.facebook.com/bakonybalaton/
info@bakony-balaton.hu
+36 20 3230610


Ha elbújnál a világ szeme elől… – alternatív szállások az erdő mélyén

Összegyűjtöttük a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. erdei búvóhelyeit mindazoknak a pároknak, családoknak, barátoknak, akik a bakancsos-önellátós pihenésre voksolnak, de el tudnak tekinteni a nyolcvanas-kilencvenes évek erdei szállóinak sajátos minimálszolgáltatásaitól…

  • Alsópere Parkszálló és Panzió (Olaszfalu és Eplény között, egykori Nádasdy birtok)
  • Hajag Turistaház (Herend külterületén)
  • Hubertus Erdészeti Erdei Iskola illetve turistaszálló (Kab-hegy nyugati lábánál, Ajkától 7 km-re)
  • Károlylak Turistaház (Keleti-Bakony, Isztimér mellett, országos kéktúra mentén)
  • Fenyves-tavi Pihenőpark (Öskü és Várpalota között)
  • Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Nagyvázsony-Leányfalu és Vigántpetend között)
  • Huszárokelőpusztai üdülőkomplexum (Ugod-Huszárokelőpuszta, Bakonybéltől 9 km-re, a Gerence-patak völgyében)
  • Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola (Ugod-Huszárokelőpuszta, Bakonybéltől 9 km-re, a Gerence-patak völgyében)
  • Esterházy Erdészeti Erdei Iskola ((Pápa és Devecser között)
  • Sárosfői Alkotóház (Devecser-Sümeg között, Nemeshany külterületén)
  • Hubertlaki Kulcsosház (Huszátokelőpuszta)
  • Németbányai vendégház (Németbánya)

Információ:
Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.: +36 20 3230610, info@bakony-balaton.hu, www.bakony-balaton.hu
ill.
www.bakonyerdo.hu/okoturisztika/erdei-iskolak
https://www.bakonyerdo.hu/vadgazdalkodas/szallasok-az-erdoben
http://www.verga.hu/index.php/turisztika-es-kozjolet/

 

Pethő Imre
Fotók: Domján Attila, Kovács Bálint, Melczer Zsolt, Bakonyerdő Zrt.