a város arca
Arcvonal
FENYVESI FERENC
Nyíltság és őszinte hangvétel

 

Fenyvesi Ferencet, a Művészetek Háza egykori igazgatóját kérdeztük, milyen emlékei vannak a Veszprém Indexről, intézményigazgatóként, illetve magánemberként miként értékelte újság működését.


– Mint intézményvezető, mint értelmiségi gondolkodó ember hogyan viszonyult az Index Veszprémhez?

– A kissé langyos, állóvízszerű veszprémi média világába új, friss levegőt hozott a Veszprém Index. A Napló és a szervilis önkormányzati „közlöny”, a Veszprémi 7 Nap nem tükrözte, nem fejlesztette a veszprémi közéletet. A Művészetek Háza igazgatójaként különösen örömmel üdvözöltem az elektronikus újságot, mivel frissessége, gyors reagálása kedvező volt számunkra. Érdekesség, hogy első pillanattól kezdve együttműködő partneri viszony alakult ki a szerkesztősséggel, a munkatársakkal. A szerkesztők együtt éltek, gondolkodtak velünk, ismerték problémáinkat, nehézségeinket, tehát nem csak az eseményről adtak „színes hírt”!

– A kritikai, kulturális újságírást felvállaló Index Veszprém mennyire hatott a környezetére? Ön és az ismerősei, hivatali kapcsolatai hogyan reagáltak rá?

– A rendszerváltás utáni új lapok (Rege, Veszprém Vármegye, Veszprémi Hét stb.) különböző (itt most nem részletezett okok miatt) kérészéletűnek bizonyultak. Fontos jellemzőjük volt emellett, hogy szerkesztőségük tagjai a régi gárdából toborzódtak. Az Index Veszprém másként, az újságot szakmai kihívásnak tekintő fiatal értelmiségiek, szerkesztők akaratából jött létre – s emögött a fiatalos civil kurázsi állt. A céljuk az volt, hogy a veszprémi közéletet, a polgárt közelítsék ahhoz a testülethez, amelyet maguk választottak, amely dönt fontos, az életüket meghatározó dolgokról. Nyíltságuk, őszinte hangvételük néha ellenérzést, neheztelést váltott ki a város vezetőiből, de többször a más műhelyekben dolgozókból, netán az olvasókból is. Nekünk különösen fontos volt, hogy az Index Veszprém kiemelten kezelte a vizuális kultúrát, művészeteket, értő, kritikai szemlélet jellemezte.  

– Mennyire volt sértő, bántó, illetve építő jellegű újság?

– Érdekes – így a messzi időből visszatekintve – semmi durvaságra nem emlékszem! Inkább néhány hozzászóló prosztósága bántott, akik nem örültek a fiatal szerkesztők sikerének. Lehet, hogy szakmaibeliek voltak – álnév alatt? Engem inkább az alapos szakmai felkészültség, a témákhoz kapcsolódó affinitás fogott meg. Szívesen emlékszem vissza Szaksz Balázs írásaira, glosszáira.

– Mennyire van szüksége egy gazdag kulturális élettel rendelkező kisvárosnak egy ilyen médiumra?

– Hú, erre könnyen lehet azt a választ adni, hogy természetesen – nagyon! Nem a városban élve, s ismerve a helyi média világát, nem tudok pontos választ adni. A Vehirt ismerem, de ez a média inkább a tárgyszerű, informatív „hírújságként” működik. Például a színházról, a kiállításokról, a közgyűlésről adatokat, információt közöl csak. Úgy gondolom, hogy szívesen olvasnának a veszprémiek kritikát, tárcát, glosszát, s rövidebb háttér-írást is. Tehát szüksége lenne a közéletnek egy harsányabb, kicsit az ellentéteket megmutató műhelyre. Természetesen nem a „narancsos” bárdolatlanságokra, illetve a számos elektronikus médiában megjelenő liberális böszmeségekre gondolok!

– Van maradandó személyes élménye az Index Veszprémről?

– A napomat az index.veszprém olvasásával kezdtem. Ez biztos tunyaságom jele volt, mivel már rászoktam a számítógépre, az internetre. Biztos volt személyes élményem, de inkább az azóta is fennálló barátságot tartom meghatározónak, azt, hogy egyáltalán most is eszetekbe jutottam! Azt, hogy ha Veszprémben találkozunk – néha –, érdekes dolgokat hallok tőletek, illetve segítséget adtok ma is tevékenységemhez.

– Hiányzik Veszprémből?

– Ki? Rám gondoltok?:) Akkor válaszom az, hogy biztosan nem! Szerencsére olyan kiváló szakemberek, volt kollegák viszik tovább a Művészetek Házát, hogy többet nem kívánhatok! Örülök annak, hogy az általam megalapozott ügyek továbbmennek, s számtalan új és új szakmai program jön létre! Az index.veszprémre gondoltok? Hát persze! Biztos, hogy létrejöhetne egy új csapat, biztos, hogy vannak fiatalok, akik az „ide nekem az oroszlánt!” magatartásával ugranának a feladatnak. Remélem, hogy az egyetem hallgatói közül is lennének olyanok, kik beszállnának a csapatba. Hajrá Veszprém!

 

Fenyvesi Ferenc/vportre