a város arca
Arcvonal
INDEX TÖRTÉNELEM
Index történelem dióhéjban

 

A 2002 és 2008 között működő Veszprém Index története éppoly ágas-bogas és sokszínű, mint a szerkesztőséget alkotó személyek világlátása, egyénisége, érdeklődési köre. Alábbiakban tömören olvasható, mi és hogyan zajlott az újság működésének majd’ hét éve alatt.

2002 kora tavasza – elindul az Index Veszprém tervezése. Az ötletelésben résztvevő csapat: Muraközi Péter, Horváth Károly, Pethő Imre, Weinhoffer Csaba, Áfrány Gábor. A tervezett újságírói gárda: Vági Barbara, László Veronika, Hordós Csaba, Pethő Imre.

2002. március 1-jén elindul a www.index.veszprem.hu internetes sajtóorgánum. A szerkesztőség folyamatosan és lendületesen bővül. A munkát elindító első stáb: Pethő Imre főszerkesztő, László Veronika – közélet, Szaksz Balázs – kultúra, Komlósi Péter – sport.

2002. március 26-án megalakul a SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Egyesület, amelynek legfőbb célja, hogy szakmai hátteret és közvetlen anyagi támogatást nyújtson a Veszprém Index működtetéséhez és fejlesztéséhez.

2002 során az újság szerkezete, rovatstruktúrája, valamint szerkesztőségi rendszere átalakul, főszerkesztő: Pethő Imre, felelős szerkesztő: Szaksz Balázs.

2003-tól 2006-ig a Veszprém Digitális Város pályázat és projekt referenciamédiájaként a Veszprém Index meghatározott állandó támogatásban részesül – ennek köszönhetően az egyesület kialakít egy főállású égy egy részmunkaidős státuszt.

2004 áprilisától 2004 decemberéig a Veszprém Index újságírói és szerkesztői gárdája aktívan részt vesz a Pannon Presztízs közéleti és kulturális magazin szerkesztésében, fogalmazhatunk úgy, hogy a magazin tartalomszolgáltatója az Index Veszprém.

2004 decemberétől 2005 májusáig a megjelenik a Veszprém Index nyomtatott mutációja, a Veszprém Presszó nyomtatott hetilap. Ez komoly lökést ad a látogatottság emelkedéséhez, a városi lakosságban egyre inkább tudatosul a Veszprém Index jelenléte és szellemisége.

2006-tól 2008-ig számos próbálkozás születik a lap rentábilissá tételére, de a helyi viszonyok miatt valamennyi kudarcba  fullad. A szerkesztőség munkatársai hobbiként, közösségi, önkéntes munkaként, minimális anyagi ellenszolgáltatásért írják és szerkesztik a lapot.

A lapot az egyesület 2008 őszén értékesíti, 2008. október 3-án, pénteken az SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Egyesület által működtetett Veszprém Index elköszön olvasóitól, és abbahagyja működését.

2008 novemberében az egyesület elindítja Veszprém Presszó – vpress.hu című internetes vitaoldalát, amely majd egy éven keresztül működik.

 

Fontos és érdekes adatok

Hol is volt a szerkesztőség székhelye? Nos, sorrendben az alábbi helyeken:
Est iroda – Cserhát
Infornax Computer forró manzárdja – József Attila u.
Színészház ablaktalan tetőtéri szobája – Komakút tér
TIT épülete – Bajcsy-Zsilinszky u.

A legendás szerkesztőségi ülések helyszínei:
Pöttyös (Gesztenyés) kocsma
Bárka
Pannónia Étterem
Nivegy-völgyi Borok Háza (Malom, avagy Nivegy)

Nyilván Díj
Az egyesület által alapított Nyilván Díjat a szerkesztőség szavazati alapján az adott évben legkiemelkedőbb munkát végző munkatárs kapta
2003 – Márki Miklós
2004 – Tóth Loon
2005 – Kőváry Ágnes
2006 – Cseh Zoltán
2007 – Novics János
2008 – Karlinszky Balázs

A Veszprém Index munkatársai voltak:
Pethő Imre, Szaksz Balázs, Cseh Zoltán, Király Viktor, Kőműves Jutka, Meszlényi Zsolt, Németh Viktória, Szegedi Nórika, Segesdi Judit, Márki Miklós, Kőváry Ágnes, Németh Csaba, Novics János, Dósay Norbert, Wollák Péter, Klausz Melinda, Karlinszky Balázs, Szikra Ágnes, Kilián László, Fenyvesi Ottó, Tóth Loon, László Vera, Szacsky Mihály, Kuntár Ferenc, Ignácz Adrienn, Mártony Zsuzsanna, Árkus Vanessza, Straub Balázs, Balogh Zsófia, Mészáros Veronika, Dabis Kitti, Janni Anikó, Lang Károly, Péter Hunor, Tollas Hunor, Schöngrundtner Tamás, Benkő Péter, Kiss Sanyi, Lasky Benigna, Kőműves Eszter, Keresztes János, Komlósi Péter, Várnai László

Az Index Veszprémet munkával, kapcsolatokkal, jogi tanáccsal és anyagilag segítették:
Muraközy Péter, Horváth Károly, Bősze Ferenc, Felhősi István, Bruder Balázs, László Alfréd, Felber Károly, Tenk Ferenc, Polinszky András, Dobos János, Sári Lajos, Cece és Móló és Peró, Áfrány Gábor, Debreczeny Zoltán, Remport Csabi, Pálóczi Horváth László és még sokan mások...

 

vportre