a város arca
VESZPRÉMÜNK
SZOLIDÁRIS AKCIÓCSOPORT VESZPRÉM
Magasabb szintre lépett Veszprém az összetartásban

Szolidáris Akciócsoport Veszprém néven elindult az a közösségi kezdeményezés, amely a koronavírus járvány idején a rászorulóknak szeretne segíteni. Az önkéntesek elsősorban az idősek, kisgyermekes családok és az online tananyaggal nehezen megbirkózó diákok számára fognak segítő jobbot nyújtani.

Március 15-én került ki a Depositum elnevezésű Facebook-oldalra egy nemzeti szolidaritásra felhívó poszt, amely arra ösztönzi a különböző településeken élőket, hogy összefogva segítsenek az arra rászorulókon ezekben a viszontagságos hetekben.

A kezdeményezés a felhívásában gyakorlatilag 12 pontban összegzi azokat sarkalatos kihívásokat és feladatokat, amelyeket a Kormány, a különböző hatóságok és a járvány idején magukat felelős embereknek tartó közösségek is megfogalmaztak már.

Ebbe többek közt beletartoznak a különböző higiéniai előírások betartása, a felesleges pánikkeltés hanyagolása, az ésszerű bevásárlás, vagy az idősek támogatása.

A Depositum által közzétett felhívásra az elsők közt a veszprémi fiatalok reagáltak, akik március 16-án – egy nappal a felhívás közzététele után – már létre is hozták a Szolidáris Akciócsoportot Veszprémben.

Magukat nemzetben gondolkodó lokálpatrióta fiatalokként határozták meg, akik számára fontos a tágabb értelemben vett haza és szűkebb értelemben vett lakóhelyük, megfogalmazásuk szerint.

"Azért döntöttünk az akciócsoport megszervezése mellett, mert számos helyen láttuk a Facebookon, hogy szeretett városunkban is rengetegen vannak, akik felajánlják segítségüket a rászorulóknak. Úgy gondoljuk azonban, hogy sokkal többet tudunk elérni, ha szerveződünk, és együtt állunk szembe a kihívásokkal" - áll a közleményükben.

Az akciócsoport teljes egészében önkéntes alapú, és olyan 16-49 év közötti segítőket várnak, akik heti 1-2 órát rá tudnak szánni, hogy munkájukkal segítsenek a jelenleg három legszükségesebb területen:

  • idős embereknek elsősorban a bevásárlásban, hogy a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport tagjainak minél kevesebbet kelljen kimozdulni otthonról
  • olyan kisgyermekes családoknak, akik nehezen tudják megoldani a gyermekfelügyeletet
  • diákoknak, akiknek nehézséget okoz az online tananyag

Az akciócsoport saját működését is úgy alakította ki, hogy az megfeleljen a járvány visszaszorításáért tett központi intézkedéseknek. Így elsősorban online történik majd az önkéntesek eligazítása, valamint az önkormányzatnál létrehoznak egy központi telefonszámot is, amin bárki kérhet információt a kezdeményezésről, akár önkéntesnek állna, akár igénybe venné a segítséget.

A csalások és visszaélések kiszűrése érdekében az önkormányzat, valamint az idős otthon munkatársai is részt vesznek a szervezésben, személyesen ők fogják az idősekkel tartani a kapcsolatot.

A csoport létrehozói arra kérik a veszprémieket, hogy akinek segítségre van szüksége, vagy tud ilyenről a környezetében (szomszéd, rokon, esetleg akinek nincsen internet hozzáférése) jelezze a Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook-oldalon, vagy e-mail-ben az akciocsoport.veszprem@gmail.com címen.

Ne feledjük, hogy felelősek vagyunk egymásért.
A szavak helyett elérkezett a tettek ideje.
Nincs más megoldás, csak a nemzeti szolidaritás!

- áll a közlemény végén.

Forrás: vehir.hu